Kostgrondjes - Cassavebrood
Ieder jaar kappen de gezinnen een nieuw kostgrondje open, dat ze afbranden en vervolgens beplanten. Men kent geen vorm van bemesting en besproeiing. Menig gezin heeft een tweede kostgrondje; op de één wordt voornamelijk rijst verbouwd. Deze rijst wordt hooglandrijst genoemd, omdat het niet in de zwampen wordt geteeld, maar op hoge, droge grond. Op het andere kostgrondje verbouwt de vrouw verschillende soorten aardvruchten, zoals nappi, zoete patatten, tajer soorten en zoete en bittere cassave. Verder worden groente en peper geteeld en bananenbomen geplant.
Helpen bij het oogsten
Van de bittere cassave wordt cassavebrood gebakken. De cassave wordt geschild, gewassen en geweekt, daarna geraspt. Vervolgens wordt het vocht met een speciale matapi (gevlochten koker) uit de cassavepulp geperst. Het is heel belangrijk, dat dit zorgvuldig gebeurt, want de blauwzuur die in de cassave zit wordt er op die manier uitgehaald. Cassavebrood is een forse ronde droge koek, welke op een grote metalen plaat gebakken wordt en gedroogd in de open lucht.
Mei 2006. De watersnoodramp in Suriname was ook catastrofaal voor de Willebrandschool in Pikin Slee. Dankzij (Nederlandse) financiële hulp en Belgische inzet staat er nu een prachtig scholencomplex. De Stichting Zorg samen voor Suriname is blij haar steentje te hebben kunnen bijdragen met het leveren van een deel van de meubelen en lesmateriaal. Regelmatig gaan we er nog een kijkje nemen; nooit met lege handen.

Pikin Slee aflevering van schoolmateriaal
Kleurig beschilderd schoolgebouw
Vrouwen bakken cassavebrood
Cassavebroden drogen
Stichting Zorg samen voor Suriname
Wij bezochten in: