Sipaliwini is een recent gesticht TarŽno (Trio) dorp in het zuidoosten van Suriname dicht tegen de grens met BraziliŽ. Het dorp ligt in een savannegebied, vlak bij de Sipaliwinirivier, die tevens de belangrijkste verbinding met het grote dorp Kwamalasemutu vormt. Het telde eind 2010 een bevolking van ca. 30 huishoudens, zo'n 175 personen. Het dorpsbestuur bestaat uit vijf leden, de hoofdkapitein en vier basja 's, waaronder twee vrouwen.
Het hele dorp is christen en er is een Baptistengemeente, die een centrale functie vervult in het dorpsleven. Desondanks worden de traditionele cultuur en indiaanse ceremoniŽle gebruiken gekoesterd. Omdat het Ministerie van Onderwijs en Ontwikkeling - Minov niet in de mogelijkheid tot het geven van onderwijs in Sipaliwini wenste te voorzien, heeft de Stichting Zorg samen voor Suriname  - op verzoek van het dorpsbestuur o.l.v. kapitein Euwka Oochpatapo -  samen met enkele partner -stichtingen een basisschool gebouwd, welke eind 2009 aan het dorp en het Minov is overgedragen. Het Minov honoreert het verzoek om gekwalificeerde leerkrachten aan te stellen tot nu toe (2011) niet, vanwege het ontbreken van onderwijzerswoningen. Deze zijn nu op initiatief van onze Stichting alsnog in 2012  gebouwd.
De traditionele economie speelt nog steeds een dominante rol in Sipaliwini. De bevolking is voor haar voedselvoorziening zeer afhankelijk van de oogst van eigen kostgronden en van wat men in het bos verzamelt. Daarnaast wordt er gejaagd en gevist. Alhoewel de natuurlijke omgeving een potentiŽle bron is voor toerisme, komen bezoekers sporadisch vanwege de geÔsoleerde ligging en de daarmee gepaard gaande hoge kosten.
Sipaliwini heeft een ongefilterd waterleidingsysteem  en - op enkele privťgeneratoren, zonnepanelen en accu 's na - geen elektriciteit.  Voor contact met Paramaribo is men aangewezen op de radiozenders van de luchtvaartdienst en de Medische Zending, die beide in het dorp zijn gevestigd. Vliegtuigjes landen alleen op verzoek. De polikliniek van MZ wordt bemand door een gezondheidswerker; eens per maand heeft een arts zitting.
Mei 2011 hebben de dorpsbewoners een ontwikkelingsplan voor Sipaliwini  voor de komende jaren opgesteld en o.m. overhandigd aan het  Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.


HET DORP SIPALIWINI
Stichting Zorg samen voor Suriname